Mijn interieur tip?

19-07-2018, Auteur: HENDRIK

De start van MANU is ingegeven door o.a. de vele elektronische producten die als een stoorzender in veel huiskamers tentoongesteld staan. Ondanks de aandacht die de industrieel ontwerpers aan het productontwerp hebben besteed, kan toch de platste televisie of snelste computer, het interieur behoorlijk verstoren. Waarom? Eigenlijk vooral omdat deze producten breken met de belangrijkste wet voor interieur ontwerp: gebruik van oorspronkelijke materialen.

De duurdere merken kunnen het zich veroorloven om bijv. fraai aluminium toe te passen. Daardoor vinden we deze producten vaak mooier. Een televisie of computer van goedkoop kunststof is snel een dissonant in de inrichting.

Wie in het interieur ‘echte’ materialen toepast, zal merken dat er snel een soort rust ontstaat. Je kan dan zelfs diverse stijlen mixen tot een ‘eigen smaak’. Dus Scandinavische ontwerpen combineren met industriële en misschien zelfs met een vleugje uit Azië. Zolang de materialen echt zijn, werkt dit bijna altijd. Het gaat fout wanneer men ‘nep’ materialen gaat toepassen. Denk dan aan behang met een houtprintje of een bakkerskast van een discounter. Behang moet gewoon behang zijn en een oude kast liefst ook echt oud. Dus liever geen crappy replica. Ga dan op zoek naar een echt gebruikte bakkerskast of trolley en maak dit het pronkstuk van het interieur.

Interieur is niet iets wat in beton gegoten is. Vroeger deed men decennia met dezelfde meubelen. Nu groeit de inrichting en de smaak met de tijd mee. Een gouden wet is wel dat je naast toepassen van natuurlijke materialen, een oude designer truc uithaalt. Maak één groot object het pronkstuk van de inrichting of herhaal iets kleins diverse malen. Kijk maar eens op een designbeurs en je ziet dat meer dan de helft van de stands deze truc uithalen bij hun interieur voorstel.

Design hoeft niet duur te zijn. Het gaat om het mixen van de juiste spullen. Marktplaats of kringloopwinkels kunnen een goede bron zijn voor de meeste spullen. Combineer dit dan met een paar echte ontwerpen. Bijvoorbeeld een mooie Eames stoel of Artimide lamp. Kopieer vooral geen stijl uit een boekje, maar creëer dat waar jij je prettig bij voelt. Er zullen altijd criticasters zijn. Wees gerust, uiteindelijk zullen andere ‘vrije geesten’ jouw smaak weten te waarderen en wellicht weer gebruiken als inspiratie. Dat is het mooie aan interieur ontwerpen. Het is continu in beweging en we inspireren elkaar. Zo hebben grote designers mij weer geïnspireerd om met MANU een eigen stijl te ontwikkelen waarbij ik trouw blijf aan authentieke materialen en uitstraling en natuurlijk hoop dat een MANU product een productstuk wordt in jouw woonkamer.

Hendrik