Is draadloos opladen slecht voor je smartphone?

Is draadloos opladen slecht voor je smartphone?

Je smartphone opladen met een draadloze oplader is helemaal in en beantwoordt ook aan een behoefte. Draadloos opladen werkt efficiënt,  is gebruiksvriendelijk en vanwege het ontbreken van snoertjes ook visueel aantrekkelijk. Een innovatief bedrijf als het Nederlandse MANU weet zich te onderscheiden met zijn smaakvolle designproducten die alle voorzien zijn van wireless charging. Recentelijk verscheen er een bericht van een Amerikaanse journalist die beweert dat draadloos je telefoon opladen de levensduur van je batterij ernstig kan verkorten. Berust dit bericht op waarheid?

Hoe werkt wireless opladen precies?

Als je je smartphone op je oplader aansluit, ontvangt het netstroom. Netstroom zorgt ervoor dat je telefoon werkt en dat tegelijkertijd je batterij wordt opgeladen. Een draadloze oplader werkt met inductiestroom. Uiteraard zal de draadloze oplader om te kunnen werken, aangesloten moeten zijn op netstroom. In de oplader bevindt zich een inductiespoel. Als hier elektriciteit doorheen loopt, ontstaat een magnetisch veld. Een voor wireless charging geschikte telefoon moet een ontvangstspoel bevatten. Wanneer hij op de draadloze oplader ligt, zal het magnetisch veld in de ontvangstspoel een elektrische stroom opwekken. Deze stroom zorgt ervoor dat je batterij snel oplaadt. Er is dus geen direct contact tussen je smartphone en het stroomnet. 

Wat zijn de beweringen van de Amerikaanse journalist?

De Amerikaanse journalist Adrian Kingsley-Hughes publiceerde zijn bevindingen en beweringen in het technische magazine ZDNet. In het kort komt het hierop neer. Elke batterij heeft een bepaald aantal laadcycli. Hoe meer cycli een batterij doorloopt, hoe meer zijn capaciteit afneemt. Je kunt gerust spreken van een vorm van slijtage. Volgens Kingsley-Hughes ontvangt een smartphone bij bedraad opladen zijn stroom direct via het stroomnet en niet van zijn batterij. Bij het draadloze opladen zou dit volgens zijn beweringen anders zijn. Daar zou het stroomverbruik van je smartphone via de batterij lopen. Hierdoor zou je batterij sneller door zijn laadcycli gaan, sneller slijten en dus een minder lange levensduur hebben.

Wat is de kritiek op deze beweringen?

Henk-Jan Bergveld van de TU Eindhoven gelooft niet dat een smartphone stroom via inductie anders zou behandelen als stroom via een bedrade oplader. Dan zouden er twee verschillende verbindingen voor het leveren van lading en spanning in je smartphone moeten lopen. Hij ziet deze verbindingen niet en ziet er ook geen enkel voordeel in. Ook Menno Treffers, voorzitter van  het Wireless Power Consortium dat de Qi-standaard heeft ontwikkeld, heeft ernstige twijfels bij de bewering van Kingsley-Hughes. Is het niet veel aannemelijker dat smartphonefabrikanten, wanneer ze kiezen voor wireless opladen, de componenten voor een oplaadstructuur toevoegen in plaats van het opnieuw herontwerpen van hun smartphones, wat de bevindingen in ZDNet lijken te suggereren?  Er is theoretisch echter wel een mogelijkheid dat inductiestroom je smartphone op negatieve wijze kan beïnvloeden. Het magnetische veld van je Qi-oplader zou de andere componenten van je telefoon bijvoorbeeld warmer kunnen maken en wellicht té warm. Echter, dit is eenvoudig te voorkomen door een schild om de ontvangstspoel aan te brengen, waardoor het magnetisch veld geen invloed kan hebben. 

Buitengewone beweringen vragen om buitengewoon bewijs. Het lijkt er niet op dat de beweringen van Kingsley-Hughes op keiharde bewijzen gestoeld zijn.